Krantenknipsels



Spannend meesterwerk van Goncourt-winnaar Pierre Lemaitre al vertaald


Donna Leon, Michael Connelly en Robert Goddard brengen in april stevig thrillerwerk. Maar Fred Braeckman vond 'Tot ziens daarboven' van Goncourt-winnaar Pierre Lemaitre ronduit onweerstaanbaar.

Spannend meesterwerk van Goncourt-winnaar Pierre Lemaitre al vertaald


Er staat niet altijd thriller op een spannende roman. En dat moet ook niet, zoals in het geval van Lemaitre.

 

Pierre Lemaitre, Tot ziens daarboven
Alle lof voor de jonge uitgeverij Xander die de Goncourt 2013 al in het Nederlands uitbrengt. Des te meer lof omdat winnaar Pierre Lemaitre met 'Tot ziens daarboven' ('Au revoir là-haut') een meesterwerk heeft geschreven. Van de eerste tot de laatste bladzijde. Liefhebbers van thrillers zullen Lemaitre kennen. Zijn krimi's, ook al van uitstekende kwaliteit, werden in een twintig talen vertaald. 'Tot ziens daarboven' is geen thriller, maar leest als een thriller en is gecomponeerd als een thriller. Met andere woorden: Lemaitre heeft het beste van het genre gebruikt voor een schitterende en aangrijpende, maar ook soms humoristische roman.
Die gaat over, ruwweg, de naweeën van de Grote Oorlog. Hoe Frankrijk voor zijn doden wel 36.000 monumenten opricht maar met de verminkten en gewonden geen weg weet. Hoe dode lichamen worden opgegraven, maar ook nog eens beroofd. 'On croit mourir pour la patrie, on meurt pour les industriels', wist Anatole France toen al. 'Tot ziens daarboven' is zowel een literaire sociale roman als een vlot en spannend verhaal, makkelijk te lezen, goed geschreven en vol verrassingen.
Pierre Lemaitre, Tot ziens daarboven, Xander, 479p., 22,50 euro. De thrillers van Lemaitre zijn uitgegeven door Xander ('Alex') en The House of Books ('Rollenspel' en 'Bruidsjurk')
 
Donna Leon, Het onbekende kind
Een misdaadroman van Donna Leon beginnen lezen is zoiets als naar je favoriete Italiaanse restaurant gaan en al bij voorbaat genieten van al het heerlijks en verfijnds dat je zal worden opgediend. 'Het onbekende kind' is de 22ste roman met commissario Brunetti als centrale figuur en Venetië als decor. Brunetti krijgt opdracht van zijn baas onderzoek te doen naar een geval van afpersing waarbij de burgemeester betrokken is. Intussen vraagt zijn vrouw hem of hij niet eens wil kijken wat er met het hulpje van hun stomerij is gebeurd. De man was doof en achterlijk en zou een overdosis slaappillen hebben geslikt. Maar het lijkt wel of hij nooit bestaan heeft. Nergens is een document van de man terug te vinden. En de moeder is duidelijk niet bereid mee te werken aan het onderzoek. Een subtiel gecomponeerde roman over menselijke onverschilligheid.
Donna Leon, Het onbekende kind, Cargo, 304p., 18,90 euro
 
Michael Connelly, De interne jury
Een nieuwe thriller van Michael Connelly, daar kijk je naar uit. Dat was al zo toen hij zijn Harry Bosch-reeks schreef, dat is al evenzo met zijn serie rond Lincoln-advocaat Mickey Haller. Overigens een halfbroer van Harry Bosch die in Connelly's nieuwste rechtbankthriller, 'De interne jury', slechts een cameo-optreden maakt. Haller, die werkt vanop de achterbank van zijn Lincoln, heeft een politieke carrière mislopen en wordt geconfronteerd met de dood van prostituee Gloria. De Drug Enforcement Administration, DEA, gebruikte haar als informant en voor Haller is het duidelijk dat zoiets vragen is om moeilijkheden. Ooit was Haller Gloria's juridische raadgever. Nu verdedigt hij haar pooier. Intussen heeft hij ook moeilijkheden met zijn dochter die het hem kwalijk neemt dat hij de dronken chauffeur verdedigt die haar beste vriendin bij een ongeval doodreed.
Michael Connelly, De interne jury, De Boekerij, 352p., 19,90 euro
 
Robert Goddard, Intrige in Parijs
De Brit Robert Goddard is vooral bekend als een begaafd en populair verteller van verhalen. Vaak spelen ze in kleine plaatsjes in Cornwall, maar nu en dan gaat zijn horizon stukken verder en kiest hij voor een interessante periode uit het verleden. Voor 'Intrige in Parijs' brengt hij ons naar Frankrijk en Engeland in 1919. In Parijs wordt een grote vredesconferentie gehouden, georganiseerd door de winnaars van de Grote Oorlog. De Franse hoofdstad loopt vol diplomaten en spionnen. James Maxted, een gewezen gevechtspiloot bij de Royal Flying Corps, wil een vliegschool beginnen in Engeland. Maar zijn plannen worden gedwarsboomd als hij verneemt dat zijn vader die deelneemt aan de conferentie, een verdachte dood is gestorven. Maxted trekt samen met zijn broer naar Parijs. Ze willen onderzoeken wat er precies gebeurd is. Hun vader bleek een verhouding te hebben met de weduwe van een man die waarschijnlijk samenwerkte met de Duitsers. Wat volgt is een boeiend spionageverhaal vol personages die alle redenen hadden om vader Maxted te vermoorden. De roman is het eerste deel van een trilogie maar is zelfstandig te lezen.
Robert Goddard, Intrige in Parijs, Luiting, 384p., 19,95 euro

(Manou) 01/04/2014



Eerste Vlaams-Nederlandse Boekenweek is zaterdag 8 maart van start gegaan

Bij aankoop van minstens 12,50 euro Nederlandstalige boeken krijg je vanaf morgen in de boekhandel het boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa er gratis bovenop.

Eerste Vlaams-Nederlandse Boekenweek gaat morgen van start
Tommy Wieringa © GF
In Nederland is de Boekenweek het equivalent van de Vlaamse Boekenbeurs. Vanaf dit jaar wordt de Boekenweek, onder impuls van de Nederlandse Taalunie, ook doorgetrokken naar Vlaanderen. Concreet resultaat: het Nederlandse Boekenweekgeschenk - 'Een mooie jonge vrouw', een novelle van Tommy Wieringa(zie afbeelding) - krijg je ook in de Vlaamse boekhandels vanaf zaterdag 8 maart gratis bovenop de minimumaankoop van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

Wieringa en vrienden
Om de start van de Boekenweek ook in Vlaanderen enige luister bij te zetten komt Tommy Wieringa op zondagavond 9 en 16 maart naar de Antwerpse Arenbergschouwburg (vanaf 20.15u), respectievelijk de Gentse Vooruit (vanaf 20u) om er samen met zijn preferente literaire vrienden een feestje te bouwen. Aan Vlaamse kant nodigde Wieringa Peter Terrin en Maud Vanhauwaert uit. Ook Spinvis en Menno Wigman zijn telkens van de partij.
De Boekenweek loopt van zaterdag 8 maart tot en met zondag 16 maart. Ook daarna krijg je in de Vlaamse boekhandel Wieringa's Boekenweekgeschenk mee zolang de voorraad strekt, zoals dat heet.
 
Primaverba
De Standaard Boekhandel-keten organiseert ondertussen gedurende de hele maand maart, samen met de collega's van Knack Focus, de boekenmaandactie Primaverba. De 25 beste romans uit het voorjaar, die in Knack Focus in maart aan bod komen, krijgen daarbij een duwtje in de rug. Bij aankoop van één van die 25 titels, scoort de consument extra punten op z'n Standaard Boekhandel-klantenkaart én maakt hij kans op gratis boekenpakketten en verrassingsgeschenken.
Frank Hellemans


07/03/2014(Manou)

 

Stefan Hertmans wint Vlaamse Cultuurprijs voor de letteren - Proza

Auteur Stefan Hertmans heeft met zijn roman 'Oorlog en terpentijn' de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de Letteren - Proza weggekaapt.

Stefan Hertmans wint Vlaamse Cultuurprijs voor de letteren - Proza
Stefan Hertmans © Mirjam Devriendt
De Cultuurprijzen 2012-2013 worden uitgereikt aan organisaties of personen die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het Vlaamse cultuurlandschap. De jury loofde daarom de roman 'Oorlog en terpentijn' van winnend auteur Stefan Hertmans.
De persoonlijke roman is gebaseerd op memoires van Hertmans' grootvader Urbain Martien, een diepgelovige oorlogsheld. Hertmans beeldt zich in hoe het leven van zijn grootvader verlopen is voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Het intieme verhaal maakt zo de impact van oorlogsgeweld voelbaar voor de lezer.

Trauma overleven

Het boek over een familiegeschiedenis en een oorlog werd geloofd door de jury om de unieke plaats die het inneemt tussen de overvloed aan fictie en non-fictie die geproduceerd wordt voor de herdenking van de Groote Oorlog. De jury oordeelde dat het literair oeuvre bakens blijft verzetten en dat er geen liefdevollere manier is om de oorlog honderd jaar later te herdenken: 'Oorlog en terpentijn' gaat niet over trauma, maar over hoe men dat overleeft.
''Oorlog en terpentijn' is een ontroerend boek voor literaire fijnproevers. Maar door de grenzen in ruimte en tijd te verleggen, slaagt Hertmans erin iedereen aan te spreken en generaties met elkaar te verbinden', prees Vlaams minister van Cultuur, Joke Schauvliege de winnaar.

Mind the book

Minister Schauvliege mocht de prijs uitreiken tijdens de opening van het jaarlijkse boeken- en actualiteitenfestival 'Mind the book' in Vooruit Gent. De vierde editie van het festival loopt nog tot en met 23 februari 2014. Er wordt vooral aandacht besteed aan non-fictie met gasten als Noreena Hertz, Luke Harding, Andrew Solomon en Jonathan Holslag. Maar ook fictie is vertegenwoordigd met onder andere Chimamanda Ngozi Adichie, Kristien Hemmerechts en Gerda Dendooven.
21/02/2014 (Manou)







Nederlandse dichter Leo Vroman (98) overleden

De Nederlandse dichter Leo Vroman is overleden in zijn woonplaats Fort Worth in de Verenigde Staten. Vroman is 98 jaar geworden.

Uit zijn vaak geciteerde zinsnede 'Liever heimwee dan Holland' spreekt een zekere boosheid op zijn vaderland, maar Leo Vroman (Gouda, 10 april 1915) was er de man niet naar om om te zien in wrok. Geen dichter van keiharde woorden, maar iemand die met liefde op de proppen kwam, als hem werd gevraagd naar het thema van zijn werk.
Vroman vond het belangrijker dat zijn gedichten oorlog zouden voorkomen dan dat ze van literair belang zouden zijn. "Ik zou het niet erg vinden als mijn gedichten geen literaire waarde hebben, als zij maar wel kunnen voorkomen dat de bom afgeworpen wordt."
De PC Hooftprijs (1964) won hij er wel mee en Vroman gold als een van de grootste naoorlogse dichters van Nederland, al woonde hij het grootste deel van zijn leven in de Verenigde Staten en werd hij Amerikaans staatsburger.

Taalstunteligheid
 
In 1946 verscheen zijn eerste bundel: 'Gedichten', de eerste van een reeks van tientallen, die in 1985 gebundeld werden in 'Gedichten 1946-1984'. De meeste lof oogstte hij destijds voor gedichten die hij eerst in het Nederlands had geschreven en daarna vertaald. "Die taalstunteligheid in het begin had dus ook poëtische voordelen. Zo ben ik een Nederlands dichter gebleven. Waarschijnlijk blijf ik dat ook."
Met de Nederlandse literaire wereld had hij weinig te maken: "Van de vijftigers hebben we niets gemerkt. Tot een literaire groep heb ik nooit behoord." Wij zijn geen 'ianen' of 'isten', zeiden Leo en zijn vrouw Tineke, die vaak in één adem werden genoemd omdat ze als onafscheidbaar stel naar buiten traden en Tineke vaak in Vromans gedichten opdook. Onder haar meisjesnaam Georgine Sanders bouwde ze zelf ook een carrière als dichter op.

Wetenschapper en schrijver
 
Vroman is altijd wetenschapper en schrijver gebleven. Als bioloog promoveerde hij in 1958 in Utrecht en als dichter ontving hij in Groningen in 1989 een eredoctoraat voor zijn gehele oeuvre. In het bloedonderzoek raakte zijn naam verbonden aan het Vroman-effect, dat een bepaalde bloedstolling beschrijft. In zijn grillige poëzie is de wetenschap nooit ver weg geweest. Voor iemand die voortdurend wilde laten zien dat alles met elkaar samenhangt, bestaat er weinig verschil tussen dichten en biologie.
Tot op hoge leeftijd bleef Vroman schrijven. In 2010 kreeg hij nog de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie van de Belgische Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.
In dat jaar verscheen ter gelegenheid van zijn 95e verjaardag 'Overleverig', met de favoriete Vromangedichten van collega-dichters. Zijn laatste dichtbundel 'Die Vleugels' verscheen in 2013 en er ligt nog een bundel op de plank.
In totaal schreef hij 50 gedichtenbundels. (Belga/MS)
23/02/2014 (Manou)


Lena Dunham toont cover van boek en verklapt publicatiedatum

 

Lena Dunham, de bedenkster en titelrol van de hitserie ‘Girls’, deelde via Instagram de cover van haar boek ‘Not That Kind of Girl’. Ook onthulde ze de datum van publicatie.


Op 10 oktober 2014 wordt het geduld van de nieuwsgierige fans van Lena Dunham beloond. Op die dag wordt haar essaybundel Not That Kind Of Girl: A Young Woman Tells You What She’s “Learned” eindelijk gepubliceerd.

In 2012 betaalde Random House naar verluidt een voorschot van ongeveer 3,7 miljoen voor het boek na het lezen van een preview van 66 pagina's.

De website Gawker kreeg in 2012 het boekvoorstel te pakken en publiceerde het op hun website. Na aandringen van de advocaten van Dunham haalden ze de tekst uiteindelijk van de website en gaven toe dat ze te grote delen van het boekvoorstel hadden gepubliceerd.

dinsdag 11 februari 2014 (Manou)

 

Vijf Vlamingen op longlist Gouden Boekenuil

07/02/14, 19u41  − Bron: Belga
© photo news. Tom Lanoye
Er staan vijf Vlamingen op de longlist van de Gouden Boekenuil, de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen. Op 24 februari wordt de huidige longlist van 20 kanshebbers gereduceerd tot een shortlist van 5 titels. Op 24 april wordt de winnaar bekendgemaakt.
De vakjury van de Gouden Boekenuil 2014 heeft zich door 393 ingezonden titels geworsteld en heeft daaruit een eerste selectie van 20 kanshebbers gefilterd.

Onder die 20 kanshebbers zitten vijf Vlamingen. Het gaat om Tom Lanoye ('Gelukkige slaven'), Saskia De Coster ('Wij en ik'), Dimitri Verhulst ('De laatkomer'), Stefan Hertmans ('Oorlog en terpentijn') en debutant Jonathan Robijn ('De stad en de tijd').

De vakjury, met voorzitter Friedl Lesage, kiest nu uit die twintig werken de vijf beste. Die shortlist wordt op 24 februari bekendgemaakt en op 24 april wordt de winnaar van de Gouden Boekenuil bekendgemaakt. De winnaar ontvangt de trofee, een kunstwerk van Philip Aguirre, en 25.000 euro.

Volledige lijst van de 20 genomineerden:
- Maarten Asscher - 'Appels en peren'
- Jan Brokken - 'De vergelding'
- Saskia De Coster - 'Wij en ik'
- Martin Michael Driessen - 'Een ware held'
- Arnon Grunberg - 'Apocalyps'
- Stefan Hertmans - 'Oorlog en terpentijn'
- Theodor Holman - 'De grootste truc aller tijden'
- Rick Honings & Peter van Zonneveld - 'De gefnuikte arend'
- Tom Lanoye - 'Gelukkige slaven'
- Ilja Leonard Pfeijffer - 'La Superba'
- Hans Münstermann - 'Mischa'
- Willem Otterspeer - 'De mislukkingskunstenaar'
- Jamal Ouariachi - 'Vertedering'
- Jonathan Robijn - 'De stad en de tijd'
- K. Schippers - 'Voor jou'
- Laura Starink - 'Duitse wortels'
- Manon Uphoff - 'De zoetheid van geweld'
- Elisabeth van Nimwegen - 'De smaak van ijzer'
- Dimitri Verhulst - 'De laatkomer'

Dat doen ze goed, onze Vlamingen! Maten we hopen dat ook één van deze vijf Gouden Boekenuil wint! (Ine)

- Joost De Vries - 'De republiek'

De eerste Belgische Dichter des Vaderlands

©Merlijn Doomernik
wo 15/01/2014 - 08:30 In Brussel is Charles Ducal op de vooravond van Gedichtendag aangesteld als de eerste Belgische Dichter des Vaderlands. Hij zal proberen om (poëtische) bruggen te slaan tussen de drie gemeenschappen.

De allereerste Dichter des Vaderlands Charles Ducal werd op de vooravond van Gedichtendag 2014 in Passa Porta voorgesteld aan pers en publiek. Ducal sprak er zijn aanvaardingsspeech uit en las meteen zijn eerste werk als Dichter des Vaderlands voor, 'Woord tegen woord'.
Woord tegen woord

Van alle woorden zijn de onze de zwakste,
al liggen zij ontegensprekelijk in de mond.
Niemand verhoort ze, niemand verkracht ze.
Zij kussen de sterren, zij hebben geen grond.



Andere woorden bewegen armen en benen,
vullen schedels, ontsteken de keel.
Een mes in de rug kan vertaald als een streling,
een schop in de buik als noodzakelijk verkeer.



Het andere woord rijmt niet, het bewijst zonder meer
dat de werkelijkheid strookt met uw krant.
Het drukt op uw ogen, de startknop van uw tv,
en licht op. Het maakt ons duister en bang.

Nederland heeft al sinds 2000 een Dichter des Vaderlands. Onze Noorderburen haalden de mosterd bij de eeuwenoude Engelse traditie van de 'Poet Laureate'. En nu krijgt  dus ook België zijn eigen Dichter des Vaderlands. Het initiatief gaat uit van 'Poëziecentrum' in Gent, 'La Maison de la Poésie et de la langue française' uit Namen en de literaire organisatie 'VONK & Zonen' in samenwerking met 'Passa Porta'.
De Dichter des Vaderlands wordt aangesteld voor twee jaar en schrijft minimum zes gedichten per jaar over diverse thema's die ons land aanbelangen. Alle gedichten worden in samenwerking met het Vertalerscollectief van Passa Porta in de drie landstalen ter beschikking gesteld. De gedichten worden steeds gelijktijdig gepubliceerd in de kranten De Morgen, Vers l’Avenir en GrenzEcho.

Charles Ducal

De eerste twee jaren van het ambt worden door de Vlaamse dichter Charles Ducal ingevuld. Om de twee jaar wordt een dichter uit een andere taalgemeenschap aangeduid.
Charles Ducal is een van de belangrijkste Nederlandstalige dichters van het moment. Hij debuteerde in 1987 met de bundel 'Het huwelijk' en schreef tot nu toe zeven dichtbundels. In 2012 werden die samengebracht in 'Alsof ik er haast ben. Verzamelde gedichten 1987-2012'.  Daarnaast is hij de auteur van het enthousiasmerende essay 'Alle poëzie dateert van vandaag' waarin hij uitlegt wat het belang van poëzie voor jou en mij zou kunnen zijn. Dit jaar verschijnt zijn nieuwe bundel, 'De buitendeur'.
Ducal schrijft een op het eerste gezicht klassieke poëzie in een klassieke vorm, die direct toegankelijk is. Inhoudelijk gaan zijn gedichten vaak over (innerlijke) conflicten, en niet zelden spreekt er ook een grote maatschappelijke betrokkenheid uit zijn werk. Of hij nu schrijft over het persoonlijke en intieme of over grotere sociale thema’s, met zijn gedichten weet hij de lezer te raken.

http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/140113-sa-dichterdesvaderlands_charlesducal
(Manou)

 

 

'HARD HART', 'So You think You can dance'-jurylid Ish Ait Hamou debuteert als schrijver

"Ik schrijf al aan een opvolger"

So You think Tou can dance-jurylid Ish Ait Hamou ontpopt zich verrassend tot een meesterlijk verhalenverteller met zijn debuut Hard Hart, dat deze week verschijnt.

Het grote publiek kent Ish Ait Hamou vooral als choreograaf en jurylid bij SYTYCD maar deze week debuteert hij als auteur. "Ik loop al vijf jaar met het verhaal voor het boek in mijn hoofd. Eigenlijk had ik nooit verwacht dat het een boek zou worden. Ik wou een danstheatervoorstelling maken en schreef daarvoor een verhaal van 10 pagina's bij elkaar. Het was zo boeiend dat ik er steeds nieuwe elementen aan toevoegde. En plots was er dus een boek", verklapt Ait Hamou.

Ondanks zijn achtergrond staat het boek los van dans. "Het verhaal draait rond een teruggetrokken jongeman die gaat studeren aan de universiteit van Boston  en in de anonimiteit van de grootstad langzaam openbloeit. Bij het schrijven was ik minder begaan met de stijl, de kracht van het verhaal primeert. Ik werk heel visueel: als lezer zie je wat de personages beleven."

Alweer een BV die zijn bekendheid verzilvert met een boek? Bij Ait Hamou is daar geen sprake van. "Ik heb die bekendheid niet gebruikt. Met het uitwerken van dit boek ben ik al vijf jaar bezig, dus nog voor ik bij SYTYCD terecht kwam, en ik schrijf al verhalen sinds mijn jeugd. Spelen met woorden, een eigen wereld scheppen: dat geeft me echt een goed gevoel."

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ait Hamou zichzelf het liefst omschrijft als een storyteller. "Of ik nu dans of schrijf, ik probeer een verhaal over te brengen. Ik werk ook graag heel breed. Zo wordt er in mijn boek een lied gezongen en de tekst staat integraal in het boek. Vorige week hebben we daar muziek bij opgenomen en die wordt in februari uitgebracht. Op die manier hebben we ook een soudtrack bij het boek. En intussen schrijf ik al aan een opvolger."

Behoorlijk drukke tijden dus, maar dat blijkt de danser eigen te zijn. "Het is bijna een ziekte: ik heb altijd het gevoel dat ik niet genoeg doe. Stil zitten, dat is niets voor mij. Ik wil voortdurend creatief bezig zijn."

Maandag 27 januari 2014  (Manou)

Via deze link kun je een intervieuw met de schrijver beluisteren. (De tijd van het intervieuw staat onderaan.)
http://apps.vrt.be/radioplayer/player.html?channel=11&ondemand=11_11vand.xml
 2 :32 :55/2 :56 :34 tot 2 :42 :30/2 :56 :34

 

Gentse boekhandel wil nieuwe Hemmerechts niet in de rekken

Door: Tom Windey − 25/01/14, 11u34
© photo news. Kristien Hemmerechts krijgt heel wat tegenkanting met betrekking tot haar jongste roman.
De Gentse boekenwinkel Het Paard van Troje wil 'De vrouw die de honden eten gaf', de controversiële roman van Kristien Hemmerechts, niet in de winkelrekken. Dat meldt De Volkskrant.
  • © De Geus.
'De vrouw die de honden eten gaf' wordt geschreven vanuit het perspectief van hoofdpersonage Odette. Voor dat personage leefde Hemmerechts zich in in de psychologie van Michelle Martin, de ex-echtgenote van Marc Dutroux. Voor opsluiting en foltering van zes meisjes en voor lidmaatschap van een bende die meisjes ontvoerde werd Martin veroordeeld tot 30 jaar. Sinds 2012 is ze voorwaardelijk vrij.

Succesvol en controversieel
Hemmerechts' werk is zowel bij ons als bij onze noorderburen meteen commercieel succesvol. In de recentste cijfers van Boekenvak.be staat het op de vijfde plaats, en het boek kwam in Nederland op 56 binnen in de top 60 van CPNB (de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Maar zeker in België wordt er onthutst gereageerd op het boek. Onder meer Paul Marchal, de vader van Dutroux-slachtoffer An, liet al weten dat hij niet begrijpt wat Hemmerechts met haar jongste werk wil bereiken.

Ook Bart van Aken, de eigenaar van Het Paard van Troje, kant zich nu categoriek tegen 'De vrouw die de honden eten gaf'. "We willen geen ruimte in onze zaak verspillen aan dit boek. Het is pervers", maakt hij zijn mening in de Volkskrant duidelijk. "Klanten die om het boek vragen verwijzen we naar de buren, de Standaard Boekhandel, waar dit soort boeken wel verkocht wordt."

Van Aken voegt hier nog aan toe dat hij Hemmerechts' werk wel wil bestellen voor klanten die er expliciet om vragen. "Maar ik wil er zelf principieel geen aandacht op vestigen."

Bron: De Morgen, 25 Januari 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Job Cohen voorzitter van de jury AKO Literatuurprijs 2014



Het bestuur van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie maakte op 21 november bekend dat Job Cohen de voorzitter wordt van de jury van de AKO Literatuurprijs 2014. Job Cohen was onder meer rector magnificus, staatssecretaris, burgemeester van Amsterdam en politiek leider van de PvdA. Nu vervult hij verschillende maatschappelijke functies. "Verdwalen in een prachtig boek behoort tot de mooiste ervaringen van het leven", aldus Cohen. Cohen neemt het voorzitterschap over van Patrick Janssens, die toetreedt tot het bestuur van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs als opvolger van de onlangs overleden Jan Roegiers. Eerdere voorzitters van de AKO Literatuurprijs waren Jozias van Aartsen (2012), Ernst Hirsch Ballin (2011) en Femke Halsema (2010).

Nieuw in de jury is ook Joost de Vries. De Vries studeerde journalistiek en geschiedenis in Utrecht en schrijft sinds 2005 over literatuur voor De Groene Amsterdammer. Hij is daarnaast schrijver van de romans Clausewitz en De Republiek.

De jury van de AKO Literatuurprijs 2014 bestaat verder uit de volgende literair recensenten:
Veerle Vanden Bosch, chef boeken De Standaard
Karl van den Broeck, literair criticus
Toef Jaeger, recensent voor NRC Handelsblad en nrc.next
Daniëlle Serdijn, recensent De Volkskrant
Zij zaten ook al in de jury van 2013.
(Manou)
http://www.akoliteratuurprijs.nl/nieuws/39/job-cohen-voorzitter-van-de-jury-ako-literatuurprijs-2014/



Commotie rond boek Hemmerechts

Voordat De vrouw die de honden eten gaf verschijnt – op 21 januari – heeft het boek al heel veel stof doen opwaaien. Niet voor niets: schrijfster Kristien Hemmerechts kruipt in haar roman in de huid van Michelle Martin, de ex-vrouw van kinderverkrachter en –moordenaar Marc Dutroux. Volgens de Vlaamse schrijfster is en blijft Martin, de meest gehate vrouw van België, een mens.


In De vrouw die de honden eten gaf probeert Hemmerechts de vraag te beantwoorden wie de vrouw is die de gruwelijke praktijken van haar man liet gebeuren. Wie is tot zoiets in staat? Michelle Martin wist dat Dutroux twee meisjes, Julie en Melissa, gevangen hield. Ze moest ze zelfs verzorgen van haar man. Maar Michelle liet dit na – ze gaf alleen de honden te eten –, waardoor de meisjes een gruwelijke hongerdood stierven.

De zaak-Dutroux kwam in 1996 aan het rollen. Twee meisjes kwamen levend uit de kelder van Dutroux. Maar, zo werd al snel duidelijk, Dutroux had meer slachtoffers gemaakt: de meisjes An en Eefje. België schudde op zijn grondvesten. Men zag Michelle Martin als medeplichtige. Ze kreeg dertig jaar gevangenisstraf, maar kwam na zestien jaar cel vrij, wat tot grote verontwaardiging leidde in België.

Nu Kristien Hemmerechts met De vrouw die de honden eten gaf komt, laait de discussie weer op.  Duidelijk is dat de collectieve wonden nog niet geheeld zijn. De schrijfster heeft het nationale trauma opnieuw aangeboord.  “Martin is een mens”, zegt ze. “En mensen zijn blijkbaar tot zoiets in staat. Denk maar aan de beulen in de concentratiekampen. Het is natuurlijk veel gemakkelijker om haar als een monster voor te stellen, als de verpersoonlijking van het Kwaad. Maar dat klopt gewoon niet.” Paul Marchal, vader van een van de vermoorde meisjes, heeft een andere mening: “Waarom wil je weten wat er is gebeurd? Martin is een psychopate, dat hoeven we niet nog een keer in een boek te lezen.” Marchal vindt het ‘project’ van Hemmerechts onaanvaardbaar. Velen zijn het met hem eens.

Zoals zo vaak heeft een dergelijke discussie effect op de belangstelling voor het boek. Boekhandels kopen meer exemplaren van De vrouw die de honden eten gaf in en verwachten dus meer aanloop.
Geschreven door Kees van Rixoort op 19-01-2014.(Manou)

http://www.boekennieuws.nl/actueel/commotie-rond-boek-hemmerechts/


Best verkochte boek in 2013: Inferno

 

Van Inferno van thrillerauteur Dan Brown zijn in 2013 376.775 exemplaren verkocht. Daarmee is dit het best verkochte boek van 2013. Dat maakte de CPNB op 9 januari bekend tijdens de boekenbeurs Vers voor de Pers in Amsterdam. Dan Brown was in 2004 ook al de auteur van het best verkocht boek. Toen scoorde hij met De Da Vince Code.
(Manou)

 

Poëzieweek  met geschenk van K. Schippers

 

Uit handen van Dichteres des Vaderlands Anne Vegter ontving K. Schippers op 9 januari, tijdens de boekenbeurs Vers voor de Pers, het eerste exemplaar van zijn bundel Buiten beeld. Het boekje is het geschenk van de boekhandel tijdens de Poëzieweek. De Poëzieweek begint op 30 januari en duurt tot 5 februari. De overhandiging aan de dichter en schrijver Schippers was in feite een proloog voor het poëtische evenement.

 

De Poëzieweek is in 2013 voor het eerst gehouden. De week bestaat uit tal van activiteiten in Nederland en Vlaanderen, bedoeld om meer mensen te bereiken met poëzie. De initiatiefnemers zijn Poëzieclub, Stichting Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Wintertuin, het Nederlands Letterenfonds, Boek.be en de CPNB.  De eerste aflevering, begin vorig jaar, was een succes. De verkoop van poëziebundels verdrievoudigde bijna tijdens de Poëzieweek.
bron: http://www.boekennieuws.nl/
(Manou)


GEEN BELGEN OP SHORTLIST AKO LITERATUURPRIJS 2013

27/09/13, 23u16  − Bron: Belga
media_xl_6160663.jpg

Geen enkele van de zes Belgen die op de tiplijst stonden van de AKO Literatuurprijs 2013, heeft de shortlist gehaald. Juryvoorzitter Patrick Janssens maakte vanavond de namen van de zes genomineerden bekend in Nieuwsuur: Martin Bossenbroek ('De Boerenoorlog'), Jan Brokken ('De vergelding'), Wouter Godijn ('Hoe ik een beroemde Nederlander werd'), Joke van Leeuwen ('Feest van het begin'), Ilja Leonard Pfeijffer ('La Superba') en Allard Schröder ('De dode arm').
De jury koos de zes genomineerden uit een lijst van 25 boeken.

Bron: De Morgen, 27 September 2013.

Eerst en vooral: wat is het jammer dat onze Vlaamse schrijvers het niet gehaald hebben!Joke van Leeuwen wint AKO Literatuurprijs 2013Wie de winnaar uiteindelijk zal worden, komen we te weten op maandag 28 oktober en deze zal natuurlijk ook worden weergegeven op deze blog. Volgen dus!(Ine)



JOKE VAN LEEUWEN WINT AKO LITERATUURPRIJS

ma 28/10/2013 - 22:20 Sara Van Poucke 

Joke van Leeuwen heeft de AKO Literatuurprijs gewonnen met "Feest van het begin", een roman over de Franse Revolutie. Ze kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Patrick Janssens, voormalig burgemeester van Antwerpen en stadsgenoot van de Nederlandse schrijfster. "Bedankt, jury, dat ik de eerste onder de gelijken mag zijn", zei ze.

"Feest van het begin", een intimistische roman over de Franse Revolutie, stelt de verboden vriendschap tussen twee vrouwen centraal. "Het winnende boek stelt universele vragen over schoonheid en waarheid. Het leven fris aanvaarden met inbegrip van alle malheur", vatte Patrick Janssens de roman samen. "Deze auteur schrijft als een meesterlijk pianist die de toetsen lichtjes beroert", zo riep hij zijn stadsgenote Joke van Leeuwen naar voren.
Joke van Leeuwen is geboren in Den Haag, maar woonde zowel in Nederland als in België. Sinds 2002 woont ze in Antwerpen, waar ze ook studeerde en stadsdichter was. "Het valt me op dat de kranten altijd precies vermelden hoeveel genomineerden er uit Vlaanderen en hoeveel uit Nederland komen", verwees ze daar ook naar. "Dat wérkt niet bij mij. Ik vertegenwoordig heel dat stuk Nederlandstalig gebied aan deze kant van de oceaan, dus hou daar maar even mee op."
Van Leeuwen verenigt niet alleen Vlaanderen en Nederland in zich, maar ook jeugdliteratuur en "volwassen" romans (en poëzie). Ze is van plan om beide te blijven combineren.
Met de AKO Literatuurprijs krijgt Van Leeuwen een bedrag van 50.000 euro en een sculptuur. Vorig jaar ging de prijs naar "Post mortem" van Peter Terrin. In 2010 won David Van Reybrouck met "Congo".

Bron: AKO Literatuurprijs, 29 Oktober 2013.

Dikke proficiat aan deze Nederlandse schrijfster! Ik moet eerlijk toegeven dat ik het boek niet ken, maar misschien is het dan nu eens tijd om het te lezen.(Ine)




J.K. ROWLING BRENGT HARRY POTTER NAAR THEATER

media_xl_6346283.jpg

J.K. Rowling werkt aan een toneelstuk over Harry Potter. Het stuk gaat volgens Daily Mail over de jonge jaren van Harry, voordat hij naar de tovenaarsschool Zweinstein gaat.
De schrijfster van de beroemde boekenserie gaat het theaterstuk co-produceren en ze zal samenwerken met de schrijver van het script. Het verhaal moet een inkijkje geven in het hart van de inmiddels wereldberoemde tovenaar, door te focusen op zijn jeugd als een weeskind en buitenbeentje.

Bron: De Morgen, 20 December 2013.

Allen daarheen zou ik zo zeggen!(Ine)


THRILLERAUTEUR LUC DEFLO VERLAAT WPG UITGEVERIJ

media_xl_6347555.jpg

De Vlaamse thrillerauteur Luc Deflo verlaat WPG uitgevers België na een samenwerking van 15 jaar. "De aspiraties van Luc Deflo en de langetermijnvisie van de uitgeverij bleken helaas niet meer verenigbaar", luidt het persbericht van WPG vandaag.
"Uitgeverij Manteau, het thrillerfonds binnen WPG, en Deflo hebben samen een mooi parcours afgelegd. Wij wensen Luc alle succes in de verdere uitbouw van zijn carrière", klinkt het verder in het persbericht.

WPG is de uitgeverij van onder andere Pieter Aspe, de bekendste Vlaamse thrillerschrijver. 


Bron: De Morgen, 20 December 2013.

Luc Deflo is een Vlaamse schrijver die voornamelijk thrillers schreef. Maar niet enkel dat, hij heeft ook scenario's, toneelstukken en luisterspelen geschreven. Delfo heeft niet minder dan 22 boeken geschreven en zijn eerste boek (Naakte zielen) wordt nu ook verfilmd. (Ine)


NIEUWJAARSBRIEF AAN THOMAS BLONDEAU: "VAL ME LASTIG, EEN NACHT MAAR"


media_xl_6365500.jpg

15 Vlaamse schrijvers penden evenveel nieuwjaarsbrieven neer, speciaal voor de lezers van de boekenbijlage van De Morgen. Roderik Six, schrijver van de roman 'Vloed', schreef een brief aan Thomas Blondeau. Alicja Gescinska, auteur van 'De verorvering van de vrijheid: van luie mensen, de dingen die voorbij gaan' en columniste voor De Morgen, schreef een brief aan nummer driehonderdnegenentachtig.

Lieve Thomas,
Ik blijf je schrijven.

Want je afwezigheid schrijnt.

Waar ben je nu?

Dwaal je doelloos rond in een Grieks schimmenrijk, of ben je slechts omgeven door een rustgevend zwart, of is het - zoals we hoopten - een alles verpletterend niets? Of zit je aan een tafeltje in een tijdloos café, wodka slurpend met een briesende Majakovski en een trieste Barthes die dubbend in een hoekje droomt van jongens en moeders? Voel je de klauw van een breed grijnzende Hermans op je schouder, staat Mulisch aan de bar te wachten op telefoon, legt Reve met getuite lippen zijn hand op je dij? Rust je blik op een glaciale blondine die verveeld van haar martini nipt, tasten je vingers naar een bierkaartje, naar een pen - schrijf je nog?

Dat zou me plezieren.

Toch wens ik je onrust toe. Onrust die als een warrig vuur door je aders danst, onrust die je kaken op elkaar klemt tot een mondvol glazuursplinters je tong doet bloeden, onrust die je spieren doet tintelen van reislust - onrust, zo veel onrust dat je uiteindelijk opstaat en die asgrijze stad verlaat.

Kom langs.

Zo rond middernacht - dat lijkt me wel gepast. Dan zal ik, in een mist van onafgewerkte zinnen, vertwijfeld mijn bureaustoel achteruit schuiven en licht voorovergebogen mijn werkkamer uit sloffen terwijl ik afwezig de inktvlek op mijn middelvinger open wrijf. Op zoek naar koffie, naar een sigaret, naar vers vinyl om de stilte te verdrijven.

Daar zal je zitten. Aan de zwartgelakte salontafel, onder gedempt gouden licht. Kaarsrecht, met je brede borst vooruit en een bedachtzame glimlach om je lippen. Misschien al met een gin-tonic en de Marlboro Light onaangestoken tussen je vingers. Je zal iets zeggen, iets gevats en hartelijks, en ik zal mijn verbazing verbergen en mijn wang tegen je baard drukken en je complimenteren met dat puike hemd.

We zullen praten. Eindelijk. Na al die tijd.

Want terwijl je er niet was, Thomas, is mijn huis een tombe geworden. Volgestouwd met doodgeboren gesprekken. Hoe vaak heb ik niet 's nachts voor het raam gestaan, met een loden mantel rond mijn schouders, letterlijk terneergeslagen, uitkijkend over een verlaten straat terwijl ik me doelloos tot jou richtte - niet meer dan wat geprevel, niet meer dan wat damp op het koude vensterglas. Hoe lang al niet smaakt de wijn brak en hoeveel keer heb ik mijn lippen stukgebeten omdat je beeltenis ergens voorbijflitste, omdat je stem onverhoeds op de radio weerklonk? Hoe vaak nog moet ik wakker worden van mijn eigen gewoel, hoe vaak nog zal ik de hand van mijn verloofde op mijn bezwete borst voelen, angstig tastend naar mijn hartslag - want ze is bang, wil me levend weten, kan de gedachte niet verdragen dat ik je misschien achterna hol.

Dat alles zal dan even niet meer bestaan. Al die gruwel, al dat zwijgen zal eensklaps verdwijnen. Zij het slechts voor één nacht, want dat wil de geschreven regel: tot je in de ochtendschemer oplost, blijf je hardnekkig bij mij aan tafel zitten. (Nu al voel ik het droeve grijpen in mijn vingers, nu al voel ik het klampen in mijn blik. Maar ik zal sterk zijn, waardig mijn handen vouwen en opstandig aanvaarden.)

En gelukkig: het is winter. De dagen ontwaken laat.

Dus val me lastig.

Een nacht maar. Meer wens ik niet.

Daarna mag je terug. Naar waar daar ook is.

Tot gauw dan.

Roderik Six

Dag nummer driehonderdnegenentachtig,

We kennen elkaar niet. Ik weet niet hoe je heet of hoe je eruitziet. Ben je een jongen of een meisje? Ben je zes of zeven? Misschien mis je al een centrale snijtand van je onderkaak. Geweldig toch, als zo'n kind dan lacht en een klein zwart kratertje in zijn melkgebit zichtbaar wordt. Ligt die glimlach op jouw gelaat gebeiteld?

Ik las over je in de krant. Maar ook daarin had je geen naam of geen gezicht. Gewoon een cijfer: driehonderdnegenentachtig. Driehonderdnegenentachtig kinderen die door Syrische sluipschutters de hemel in geschoten zijn. Nu ja, mocht er zo'n hemel zijn. Een hemel, dat hebben jullie wel verdiend na die hel hier op aarde. Waarschijnlijk zijn jullie nu al met meer dan vierhonderd.

Ik vraag me soms af wat er in het hoofd van die sluipschutter omgaat, wanneer hij aanlegt en een kind in zijn vizier heeft. Richt hij op het hart of op het hoofd? Verkrampt zijn eigen hart een beetje wanneer hij de trekker overhaalt? Houdt hij een lijstje bij met zijn trofeeën? Je weet het natuurlijk ook niet. Misschien zou ik hier zulke dingen niet moeten opschrijven. Jij was ook maar toevallig op de foute plaats op het foute moment. Of neen, zo mag ik het niet zeggen. Het was natuurlijk de sluipschutter die daar niet had mogen zijn. Waarom zou jij niet gewoon achter een bal mogen hollen? De straat oversteken? Dat was jouw plaats, jouw moment. Daar was niets fout aan. Alle momenten en heel de wereld komen aan de kinderen toe. Misschien huppelde je wel op het voetpad, die laatste fractie van een seconde van je leven? Huppelend sterven. Huppelend de dood tegemoet. Het klinkt haast sympathiek, terwijl het zo'n immense gruwel is.

Een Russische schrijver zei ooit dat je niet in het bestaan van een goede God kunt geloven, zodra je een kind ziet huilen. Heb je een traan gelaten toen je stierf? Of kreeg je zelfs daar de tijd niet toe? Nog moeilijker lijkt het me om niet in het bestaan van de duivel te geloven, zodra je een kind ziet huilen. De gehoornde mens die het kwaad in de wereld zaait.

Zou hij naast hoorns ook kinderen hebben, jouw sluipschutter? Ze kijken vast naar hem op. Ze zijn blij als hij na de werkdag weer naar huis keert. Misschien willen ze net als papa zijn, stoer en sterk, en krijgen ze al kleine kinderhoorntjes. Zelf heb ik twee zoontjes. Ik hoop dat ze geen sluipschutters worden. En dat ze de dag mogen meemaken vanaf wanneer nie wieder "nie wieder" gezegd moet worden.

Ik was trouwens vergeten te vragen of je ouders nog leven. Ze zullen Nieuwjaar vast niet vieren. Hooguit in mineur. Aan je denkend. Geen cava of schuimwijn of champagne voor hen. Zelf zal ik waarschijnlijk wel een glaasje drinken. Net als miljoenen mensen. In mijn verbeelding knalt de kurk uit de fles als een kogel uit een loop. En ik zal dan aan je denken. Ik hoop dat nog mensen dat zullen doen, even denken aan je speelkameraadjes. Zij hier en daar.

Ik wou dat we op een of andere manier het onrecht konden rechtzetten dat je is aangedaan. Ik wou dat we jouw leed konden verzachten. Maar daarvoor volstaat zelfs al het snoep- en speelgoed van de wereld niet. Ik zou je je toekomst willen teruggeven die nu voorgoed verleden tijd is. Ik wenste dat ik je nog iets wensen kon. Ten minste iets. Meer dan een hemel met wolken teddybeertjes. Zweven er heerlijke lolly's door de lucht van het hiernamaals? Immer wieder...

Wees niet vergeten,

Alicja Gescinska

Bron: De Morgen, 31 December, 2013. (Ine)



BRITSE SCHRIJFSTER ELIZABETH JANE HOWARD (90) OVERLEDEN


03/01/14, 12u49  − Bron: Belga
De Britse romanschrijfster Elizabeth Jane Howard, auteur van 'The Cazalet Chronicles', is na een korte ziekte op 90-jarige leeftijd in haar woning in het graafschap Sussex overleden. Dat meldde gisteravond haar uitgever.
'The Cazalet Chronicles', een vijfdelige romanreeks over het leven van een burgerlijk gezin tijdens en na de tweede wereldoorlog, bezorgde Howard lovende kritiek wegens haar gevoelige portrettering van mensen en relaties.

Bron: De morgen, 3 Januari 2014. 


Elizabeth Jane Howard was een Engelse romanschrijfster. Voordien is ze ook actrice en model geweest. In 1951 won ze een prijs voor de beste literatuur voor haar eerste boek. In totaal schreef Jane Howard 18 boeken.(Ine)


GOUDEN GANZENVEER VOOR DAVID VAN REYBROUCK



media_xl_6375186.jpg

De Gouden Ganzenveer 2014 is toegekend aan de Belgische schrijver David Van Reybrouck. De Academie De Gouden Ganzenveer roemt de cultuurhistoricus om zijn veelzijdigheid en bezielende wijze van schrijven.
"De mengeling van een brede maatschappelijke en politieke betrokkenheid, historisch besef, diepgravend onderzoek en een zeer vaardige pen zorgden voor een indrukwekkende reeks boeken, toneelstukken, gedichten en essays", stelt de academie. "Die leveren in het maatschappelijk debat een belangrijke bijdrage aan de meningsvorming."




Bron: De morgen, 5 Januari 2014. 


Proficiat aan David Van Reybrouck voor deze fantastische prestatie! Over deze uitreiking komt u zeker nog meer te weten. (Ine)


Brusselmans bekendste auteur in Vlaanderen, voor Tolkien en Claus

Herman Brusselmans is de auteur met de grootste naambekendheid in Vlaanderen, gevolgd door J.R.R. Tolkien, Hugo Claus en William Shakespeare. Dat blijkt uit de resultaten van de auteurstest die door het Centrum voor Leesonderzoek van de Gentse universiteit werd uitgevoerd.  

Aan de online auteurstest namen 20.000 Vlamingen deel. De deelnemers kregen honderd persoonsnamen voorgeschoteld en moesten voor elke naam aangeven of die naar een auteur verwijst of niet. Die honderd namen werden gekozen uit een lijst van zowat 22.000 namen, met voor een derde lukraak uit allerhande lijsten gekozen namen, en voor het overige mensen die aan fictieboeken hebben meegewerkt.

Herman Brusselmans werd door alle deelnemers herkend, melden onderzoekers Marc Brysbaert, Pawel Mandera en Emmanuel Keuleers. "Daarna volgen J.R.R. Tolkien, Hugo Claus, William Shakespeare, Dimitri Verhulst en Bart Moeyaert met 99 procent naambekendheid." Over de waarde van de werken werd geen uitspraak gedaan, alleen over de bekendheid van de auteur. Opvallend is dat iemand als Urbanus dezelfde naamsbekendheid (71 procent) heeft als Lewis Carrol, van Alice in Wonderland.

Met de resultaten willen de onderzoekers de kennis over auteurs in België en Nederland in kaart brengen. Vijfduizend Nederlanders namen deel aan de test, maar die hoeveelheid is nog te beperkt om te analyseren. In het rapport, dat beschikbaar is op
deze website, kan de naamsbekendheid van bijna 15.000 auteurs opgezocht worden. 



Bron: www.hln.be


(Denise)


Door: redactie
12/11/13 - 19u57  Bron: Belga © anp.


 

Al het werk van Anne Frank gebundeld

Anne Frank (1929-1945) kreeg wereldwijde bekendheid met haar dagboek over de onderduikjaren tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ze schreef nog veel meer. Uitgeverij Prometheus en het Anne Franks Fonds in Bazel hebben al haar schrijfwerk nu voor het eerst bij elkaar gebracht.

 

 

In Bibliotheek Ets Haim in Amsterdam, de oudste joodse bibliotheek ter wereld, werd haar Verzameld Werk gepresenteerd. Het boek bevat de verschillende versies va nhaar dagboeken, maar ook de verhalen, gedichten en brieven die ze schreef. Daarnaastt bevat de bundel een uitgebreide selectie foto's van Anne, de mensen om haar heen en haar werk.

Nederlands minister van Cultuur Jet Bussemaker nam het eerste exemplaar in ontvangst van het vuistdikke 710 bladzijden tellende boek, dat volgens haar al tot het werelderfgoed kan worden gerekend. Zij noemde het dagboek van Anne Frank "het belangrijkste oorlogsdocument ter wereld. Anne Frank is erin geslaagd de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden."

Het verzamelde werk bevat enkele brieven die nooit eerder in boekvorm zijn uitgegeven. Ook niet eerder gepubliceerd is het 'Egyptedagboek', een soort plakboek met plaatjes die Anne uit het losbladige verzamelwerk Kunst in Beeld knipte en in haar schrift plakte. 



Bron: www.hln.be

(Denise)

Beurs trapt af met 27.000 bezoekers

Ondanks het schrappen van 'Thriller Fest' en het onverwachte forfait van Wilbur Smith is de kans groot dat de 77ste boekenbeurs toch een nieuw record zal behalen.

(Manou)

 

"Ik ben gaan uitlachkomiek" 

Deze week komt het boek 'Humor volgens Walter Baele' uit. "Zoals een schilder er niet vanuit kan gaan dat hij met een reeks beproefde ingrediënten een meesterwerk maakt, bestaat er geen formule voor humor. Zo veel hangt af van smaak." zegt hij.

'Bewondering, ontgoocheling en ontdekking.' 'Het leven is een spektakel van typetjes.' 'Humor is geen weteschap.' Al deze onderwerpen en nog veel meer vind je in het boek 'Humor volgens Walter Baele'. 
(Manou)

Gazet van antwerpen, 23 september 2013

 

Bob Mendes rakelt oorlogsherinneringen op in 'Bloed, zweet en tranen'

"Een echte biografie, dat wilde ik niet"

In 'Bloed, zweet en tranen brengt misdaadauteur Bob Mendes (85) oorlogsherinneringen van zijn eigen jeugd in kaart. De historische en semi-biografische schrijftrant maakt van Mendes' nieuwe roman een tijdsdocument.

(Manou)

Gazet van Antwerpen, 23 september 2013
 

 

 

 

 

 

Zoonlief zaait terreur

Mo Hayder jaagt lezers weer eens de stuipen op het lijf

De Britse auteur Mo Hayder wordt sinds haar boek 'Vogelman' door vele fans beschouwd als de koningin van de psychohorror. Met haar nieuwste 'poppenspel' doet ze die titel alvast een eer aan.

PoppenspelAls onverklaarbare stroomstoringen leiden tot een serie gruwelijke incidenten op de beveiligde krankzinnigenafdeling van Amberly, slaat de angst van de patiënten over op de medewerkers. Ondanks alles probeert psychiatrisch verpleegkundige AJ de rust te handhaven. Inspecteur Jack Caffery is op zoek naar het lichaam van een vermiste vrouw. Hij weet precies hoe het voelt als je er niet in slaagt iemands geliefde te vinden. Als AJ Caffery vraagt of hij kan helpen bij de problemen in Amberly, moeten beide mannen een bittere waarheid accepteren - voordat ze het pure kwaad in de ogen kunnen kijken.

  (Manou)

Gazet van Antwerpen, 21, 22 september 2013, http://www.bol.com/nl/p/poppenspel/9200000011143777/

 

 

De top 5 fictie en non-fictie

Fictie

1. Khaled Hosseini - En uit de bergen kwam de echo
2. Dan Brown - Inferno
3. Herman Brusselmans - De qualastofont
4. EL James - Vijftig tinten grijs
5. Ria Maes - Sara, mijn dagboek: De verleider


Non-fictie

1. KVLV - Ons kookboek
2. Pascale Naessens - Puur genieten en toch gezond en slank
3. Pascale Naessens - Mijn pure keuken
4. William Davis - Broodbuik
5. Haylie Pomroy - Het metabolismedieet
(Manou)

 Gazet van Antwerpen, 7 september 2013



Alweer een stijlboek!

  'De juiste look op elke leeftijd' van stijlcoach Lien Degol is na dat van Trinny & Susannah, Jani Kazaltzis, Tiany Kiriloff en vele anderen alweer een stijlboek voor dames."Op een bepaalde leeftijd is het alsof je lucht wordt", schrijft Lien. "Een make-over kan je terug zichtbaar maken, je moet jezelf gewoon anders bekijken"



(Manou)

Gazet van Antwerpen, zaterdag 7 september 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten